Monday, 20 June 2011

Moi Sup @ Bubur Nasi

actually dah lama aku buat menu nih..msa tu aku tgh tak berapa sehat means demam.so selera sedikit kurang yg teringin sgt nak mam hanya lah moi sup..tp kat ipoh ni aku tak tau mna nak cari moi sup so decide utk buat sndiri ja senang..even tak sehat tp aku buat juga..buka peti tgk smua barang dah ada apa lagi misi pun bermula.baru harini aku upload pic dkt Fb aku dan tak lupa share utk tatapan kwn2 d Kongsi Resipi..bagi yang tertanya2 resipi tu meh sini aku nak share..tp xpandai sgt nk tulis resipi nih sbb aku jenis masak xder sukatan yg tepat sbb aku jenis masak main campak2 je jnji cukup asam garam org tua2 kata..so jom tgk resipinya..


bubur nasi/moi
1/2 cawan beras
rebus sampi nasi jadi bubur

sup ayam
beberapa ketul isi ayam bhgian dada
1 ulas bwg besar *
5 ulas bwg merah *
5 ulas bwg putih *
2inci halia*
1 sk serbuk lada hitam
1 sk rempah sup
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
kiub ayam maggi
garam
daun sup
carot
ikan bilis goreng
bwg goreng
telur masin
minyak utk menumis
1mangkuk air atau lebih

blend smua bahan2 bertanda *..tumis kulit kayu manis,bga lwg dan bunga cengkih,bila dh naik bau tumis bahan2 yg d kisar tersebut,masukkn isi ayam,rempah sup,serbuk lada hitam,kiub ayam maggi then masukkan air.masak hingga mendidih.kemudian masukkan garam.pastikan bila isi ayam dah betul2 hempuk dan angkat isi ayam utk d carik2kan..biarkan sup mendidih dan masukkan carot.bila carot dah lembut boleh tutup api..
bila smua dah masak so boleh la dimakan dengan ikan bilis goreng+telur masin+ayam yg dicarik2 tadi..jgn lupa taburkan daun sup dan bwg goreng..kalo yg suka makan pedas tu lg sedap kalo d letak cili api potong or sambal kicap..mmg terbaek..so selamat mencuba ye..

Thursday, 16 June 2011

Perancangan di Hari Minggu..

disebabkan esok dan lusa cuti so dah decide dgn suami nk balik kg mertua di Bota mlm ni..esok suami kerja lagi so dia terpaksa pegi kerja dr kg yg mengambil msa lebih kurang 1 jam ke ipoh..kehendak isteri yg sentiasa di turuti..tima kaseh wahai suamiku..:)


so bila dah balik kg je sure mcm2 planning yg nk d buat..apa lagi kalo bukan planning utk masak memasak nih..tp kali ni nak buat kek pulak..sbb nye malam esok nk celebrate besday abah mertua ku seminggu awal..so xpayah lagi nak beli kek..buat sendiri je..kek yg aku planning nk buat tu ialah Carrot Cake filling with Cream Cheese..resipi dh ada baik kita buat sndiri kn makan puas2..hope kek ni menjadi lah khas utk besday abah..dah deal dgn adik iparku si Ija suh dia balik kg malam ni jugak so esok leh baking membaking sama2..dia pun kaki masak gak..


lagi satu nk buat Blueberry Cheese Tart sbb blueberry yg lps masih byk lagi..so ptg nanti lps habis kerja nk terus ke kedai bahan2 kek kt pekan ipoh ni nk beli barang..harap2 smuanya menjadi esok..amin..

Tamat...

macam xpuas je tgk cerita Nora Elena..rsa macam nak diaorg panjangkan lagi cerita 
tuh..ending yg best yg semua org tunggu sebenarnya.tapi kalau tak silap aku cerita dalam novel si yvonne yg budget nk kna pelempang tuh mati excident..tp dlm drama dia ni akhirnya gila..mmg bagus tul lakonan dia smpi smua org xsuka dgn watak dia kt dalam tuh..credit la yvonne sbb rmai tak suka kau dlm cerita tuh..aku rsa kt luar drama nti sure kau lbh trknal dgn watak yvnne dr diri kau sbnarnya..kita tunggu cerita baru lak next week..kan lebih baik cerita2 dlm novel d dramakan lagi..sbb cerita2 novel mmg super best..yg pntg tak sabar nk tggu filem Ombak Rindu yg bakal keluar tahun dpn..si Seth Tan tu jugak berlakon kalo xsalah aku la..

Wednesday, 15 June 2011

HILANG

pg2 lg mood kerja sudah down..mna tak nya on je pc tetiba system kt desktop dah HILANG...kalo system dh hilang camna la aku nk wat keroje..dah la smua kerja2 aku libatkn sistem tuh..apahal la plak yg tak kena dgn pc nih..pg2 dh spoil mood..benci arhhhhhhh..

Gelap

baru pukul 4 ptg tp suasana kt ipoh ni sgt2 la gelap mcm dh kul7mlm..rsanya kul 7 pun cerah lg dr skrg nih..sbbnya Hujan turun dgn sgt2 lebat siap dgn angin yg sgt kencang..sesiapa yg kereta dok btl2 bwh pokok sure tgh risau takut ranting ke dahan pokok jatuh tak ke naya..nasib la aku ada tmpat khas utk parking nih..hihi..special kes la katakn..time2 camni kalo kt umah sure best nih boleh tidur..xpayah dah nk pasang aircond save bil letrik..oh Hujan turun lah kau sampi malam nti ye..smpi esok pg pun ok gak aku rsa..sbb skrg ni rsa panas semcm je..sgt tak tahan kepanasan..tp kan bila pikir2kan balik baru panas dunia je..akhirat nti lebih dasyat lg..nauzubillah...


note: arini en somi balik kerja awal la pulak..so leh mintak tolong masakkan nasi..lauk pauk tggu cik isteri balik ye..tima kaseh en somi..love u so much

Tuesday, 14 June 2011

Lunch...

Bertuah rsanya dpt kawan yg sgt baik hati..actually kt tmpat baru ni aku xrmai kwn yg jadi kwn pun dtg nya dr opis lain..ada sorg ni kwn dr Kurnia Insurance abg hasnan nama dia time rehat dia selalu lepak dgn aku..sorg lg kak hanim..abg hasnan ni dh 40an dh tp dia cam lembut2 skit rajin masak lak tuh..tghari td dia call tnya nk mkn nasi goreng kg x..aku ingat dia nk tlg belikan lunch aku arini..rupanya dia balik rumah masak..siap bwa dgn milo ais lg..cukup pakej..so jimat belanja utk arini..dia nk bwa utk kak hanim skali tp kak hanim dh siap mkn dh so dia bwa utk aku je..sgt bersyukur jimat belanja aku utk arini..duit belanja utk arini tidak berusik la..pg td aku bwa bekal dah alang2 buat roti john utk en somi so aku bwa la skali utk mkn pg td..kalo la hari2 camni leh la simpan duit byk2 g bercuti kt obersea(haha mcm cukup je nk kumpul ke oversea ye)..berangan je lah..perut pun dh kenyang so mata pun mula la nk pejam...

Biar Hati Mencintai

Kau yang membuat ku buntu
Membuat ku tak tentu
Terus memikirkan mu
Biar tiada jalanku..
Jalan ku…
Telah ku cuba tuk nyatakan
Rasa di hati ini
Yang makin menghantui
Perasaan jiwa ku..
Jiwa ku…
Korus
Biar hati ini mencintakanmu
Dalam hayat ku kan merindumu…
Biar pedih sakit memilikimu
Namun hati takkan tuk berubah…
Selamanya…
Kau yang menjadikan cinta
Selalu menjadi rindu
Seperti waktu itu
Yang mengharung hidupku..
Hidupku…
Ku.. yang bisa memerlukan
Selalu jadi mimpiku
Menjadi pemilikmu
Biar tak pernah tahu..
Kasihku…
Korus
Biar hati ini mencintakanmu
Dalam hayat ku kan merindumu…
Biar pedih sakit memilikimu
Namun hati takkan tuk berubah…
Selamanya…
hooo..
iyeahh..
Biar hati ini mencintakanmu
Dalam hayat ku kan merindumu…
Biar hati ini mencintakanmu
Dalam hayat ku kan merindumu…
Biar pedih sakit memilikimu
Namun hati takkan tuk berubah…
Selamanya…
Selamanya…
Selamanya…
.....tetiba ja feeling2 cinta..ni la bila terpaut dgn cerita Nora Elena...hihi

Monday, 13 June 2011

Malas...

dah lama rsanya xmemasak kt umah..boleh d katankan hari2 menu dr pasar malam..ye la nk makan berdua je so en suami ckp xperlu nak masak lgpun aku smpi umah ari2 dah kul7 mlm..mood nk masak pun sedikit kurang..paling cepat nk masak adalah meegi shj..tu pun kalo en suami nk mkn meegi la..arini pun dh tnya suami apa menu nk mkn mlm ni dia ckp lps maghrib kita g beli buah-buahan je lah sbb stok buah pun dh hbs kt umah..kalo x mlm td lg dh plan nk beli buah otw balik dr kg mertua tp tgk jam xsempat sbb AF9 Final dh nk mula so postpone mlm ni plak..tu pun lps hbs cerita Nora Elena tuh..

tgh membilang waktu utk balik umah..ohh jam cepatlah berputar nk 6.30 cepat2...benci bila d paksa OT hari2..saya mau balik 5.30...:(

Friday, 10 June 2011

2 tahun....

pejam celik pejam celik dah hampir 2 tahun usia perkahwinan kami..actually 31 julai nti baru genap 2 tahun..bila dh makin lama usia perkahwinan makin byk soklan2 yg membuat hati aku skit terguris..persoalan yg aku sndiri xmampu nak jawab.."bila nk ada baby nih"..bukan kami merancang or bukan kami xbersedia utk ada anak..cuma Allah belum makbulkn doa kami utk ada anak sendiri..setiap hari aku mohon pd Allah berikan lah kami zuriat walaupun hnya seorg supaya org tidak lg tertanya2..ssh nak cakap..hanya yg ada dlm situasi aku shj yg memahami apa yg ada d sudut hati ini..siapa yg xnak ada zuriat sendiri??siapa yg kawen hnya suka2??tp aku cukup bersyukur krn suami amat2 memahami dan suami pesan supaya abaikn setiap persoalan org d luar sna..sbb bukan salah diaorg utk bertnya..itu sudah lumrah alam..mereka berhak bertanya cuma kita yg tiada jwpan yg pasti utk d berikan..setiap org yg dah berkahwin mmg xlepas dr persoalan2 itu..sama jugak bila dah ada anak satu..timbul pula persoalan bila lg nk tambah yg kedua??begitu juga seterusnya..ya aku pasrah dan aku hnya mampu tersenyum andai ada lg yg bertanya..dan jwpn yg aku selalu katakan adalah "insyaalah tak lama lg ada la"..sbb seorg teman lama telah berpesan dgn aku jgn sesekali jwb "tak ada rezeki" sbb kata2 itu adalah satu doa..cukup lah sekadar dgn jwpan "insyaalah tak lama lg ada la"..trima kasih kawan..nasehat kamu itu sedikit sebanyak buat hati aku sedikit ceria utk hadapi persoalan2 ini d kemudian hari..

Gelak tak hengat..

Maharajalawak yg mmg akan buat umah mcm ada 40 org..padahal yg tgk cuma 4 org shj..sure makcik2 jiran tetangga aku terkejut punya..ye la umah aku bunyi gelak2 cam histeria nih hari jumaat mlm sabtu je..kalo hari2 lain mmg sunyi sepi je umah..lg2 la kalo berdua je dgn en suami tgk tv mmg ssh jiran tetangga nk dgr suara kami nih..tp setiap mlm sabtu je pasti meriah skit..sbb adik ipar n family dia akan dtg umah tgk ML nih..time tu je pun umah aku nk meriah nih..maaf ye wahai makcik pakcik jiranku kalo gelak kami buat makcik pakcik xleh nk tdr dgn nyenyak ye..bukan kami sengaja tau..mmg diaorg punya lawak xleh nk cover dh gelak2 kami nih..mmg super lawak..terbaek la jambu,jozan dan sepah..korg mmg terbaek..R2 dgn nabil pun xkurang hebatnya tp aku kurg skit..lawak diaorg cam biase2 je la bg aku..bg peminat nabil dgn R2 jgn marah ye..:) 

Bisness

sekarang dah pun masuk bulan rejab..dah xlama dah nak masuk ramadhan..so akan bermulalah projek aku bersama my sista in law..start awal bulan julai dh nk kna buat sample2 kuih raya utk d edar kpd kwn2 terdekat,jiran tetangga dan sesiapa shj yg berminat nk order kuih2 tersebut..berapa jenis kuih yg nak d buat tu masih dalam perancangan..sbb yg nak buat tu aku sorg je..dah la siang aku kerja balik umah dh dkt kul 7 mlm so msa sgt2 terhad utk pelbagaikn jenis2 biskut raya tuh...tp dah offer my sista in lawa stay kt umah sepanjang bulan puasa nti..kebetulan bulan puasa dia xmeniaga jd boleh la dia stay dgn aku kt ipoh..so kna tgglkn sekejap suami dia dkt Lumut tuh..hope dia brsetuju dgn cadangan aku ni..so ada la org yg boleh sama2 tolong aku nti..projek bisness kecil kecilan..buat teman2 smua nti dah siap sample2 tu akan aku publish dkt blog n FB aku

Thursday, 9 June 2011

Supplement

cakapa bab supplement ni terlalu byk supplement yg aku dan suami amik..ye lah kan setiap org perlukan sedikit supplement utk diri masing2..ye la kami lak bukannye jenis suka minum susu..dah tu makan minum lak bukannye ikut piramid makanan tu btl2..byk lak makan kt kedai dr yg di mask sndiri,,kekanyang kerja buatkan aku xsempat nk masak kt umah..lgpun smpi umah dah malam so masing2 dah malas nk makan mlm2 nih..so kami sepakat gantikannya dgn supplement..memandangkn suami pun kerja berat maka supplement tu sgtlah perlu..ckp saje apa jenis jenama produk2 kt pasaran..pendek kata smua dh cuba..produk berasaskn susu kambing,herba2,dan bermacam2 lg la..semuanya kurang serasi lg2 en suami saya..akhirnya kami bertemu satu produk yg btl2 serasi..tp agak mahal la jugak..mula2 tu terpikir berkali2 nk cuba ataupun x sbb mahal sgt bg aku..dah tu kalo nak hrga murah kna jadi ahli dgn byrn 3500..gila byk kau..xmampu aku..lastly end up xnk jd ahli..biarlah beli dgn hrga jualan tuh..mula beli dgn 2 botol harga satu botol RM138.00 mmg sedikit parah utk bulan tu punya gaji..tp xpe la tawakal je lah..jus yg aku maksudkn tu adalah JUS Intra 23 Herba..bila dh serasi mula la order utk botol2 seterusnya..bab budget tolak tepi tu yg pntg kesihatan nk kna jga..nk ckp lebih2 bab Jus ni pun aku bukan agen or jurucakap produk..cuma nk kongsi dgn kwn2 kt luar sna yg masih tercari2 produk kesihatan shj..antra khasiat2 nya spt yg akan aku copy kt bwh nih..korg bca je lah ye..


APAKAH INTRA?
  • Mengandungi 23 jenis herba semulajadi
  • Dari pati bermutu tinggi
  • Ditambah jus buah pear atau anggurdan rasanya sedap
  • Tiada kesan sampingan
  • Selamat untuk semua peringkat umur termasuk bayi dan ibu yang mengandung
  • Dibotolkan dan dihantar terus dari kilang di Kanada
  • Jaminan wang dikembalikan
  • Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL 200334237)
  • Dijamin HALAL
ADAKAH ANDA TIDAK SIHAT DAN MENGALAMI GEJALA-GEJALA SEPERTI DIBAWAH:
  • Asma / Lelah
  • Angin pasang
  • Sakit kepala
  • Sakit buah pinggang
  • Sukar tidur / Imsomnia
  • Kanser / Ketumbuhan
  • Sakit sendi / Gout / Arthritis
  • Otot Kejang
  • Keletihan
  • Batu Karang
  • Mati Pucuk
  • Seram Sejuk
  • Darah Tinggi
  • Ostoporosis / Tulang rapuh
  • Hilang ingatan / Nyanyuk / Susah ingat pelajaran
  • Senggugut / haid tidak menentu
  • Kerap buang air kecil sebelah malam
  • Menopous / Hormon tidak seimbang
  • Sembelit / Buasir / kembung / Gastrik
  • Batuk & sukar bernafas
  • Sakit kulit / Eczema / Berjerawat / Berjeragat
  • Kencing Manis / Kolestrol tinggi
  • Stroke / Angin Akhmar / Lumpuh / Parkinson
  • Resdung / Selsema
  • Komplikasi elektroterapi / Leukimia
  • Susah dapat anak / Kesuburan lelaki & wanita menurun

Apakah Jus INTRA?
Jus INTRA dihasilkan dari Kanada sejajar dengan GMP dan piawai-piawai HACCP untuk ketulenan, keselamatan dan sanitasi. Ianya dipasarkan di lebih 37 buah negara dan kini tiba di pasaran Malaysia. Dihasilkan dari ilmu perubatan tradisi Islam dan Cina serta digabungkan dengan teknologi Timur dan Barat. Jus INTRA mengandungi 23 jenis herba semulajadi dari pati yang bermutu tinggi. Berperisa jus anggur dan pear, ianya halal serta selamat diminum. Jus 23 Herba telah mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM MAL 20033423T), KPDNHEP, Malaysia (AJL 93337 2004-2009) serta halal untuk di minum (IFANCA: No. LIHI 05009).

Fungsi Utama Jus INTRA
  1. Membuang/ membersihkan segala toksin/ racun atau kesan-kesan pengambilan ubat moden dalam tubuh manusia.
  2. Menambahkan zat-zat yang kurang dalam tubuh
  3. Membaiki & membina semula sel-sel/ tisu segala sistem saraf yang rosak dalam tubuh agar kembali kepada asal.
  4. Memperkuatkan sistem ketahanan tubuh badan dan menyeimbangkannya agar terus sihat.


Kelebihan Jus INTRA
Orang Tua tidak kira lelaki atau wanita
Inginkah anda kelihatan muda semula? Segala kekedutan di wajah akan hilang selepas beberapa minggu (tidak kira walaupun berapa usia anda) di samping tenaga & kesihatan yang lebih baik. Tulang tidak akan rapuh dan pastinya anda tidak akan bongkok (osteoporosis) sampai bila-bila!!
Ibu Mengandung
Anak yang dilahirkan lebih sihat, cergas dan cerdas dengan kulit yang halus manakala ibunya akan sentiasa sihat dan bertenaga.Ianya melambatkan proses menopause anda sehingga lebih 55 tahun sebab ianya menstabilkan hormone anda. Bagi mereka yang tak suka makan jamu, 23 Herba -jus 23 herba adalah pilihan yang ideal kerana rasanya yang sedap tetapi berkesan.
Wanita/gadis atau teruna
Jerawat, bintik-bintik atau kesan hitam / jeragat di muka akan hilang. Wajah anda akan jelita selepas 4 bulan. Percayalah!!! Ramai yang telah mencubanya dan hasilnya di luar jangkaan. Tak perlu pakai mekap.
Kanak-kanak atau pelajar
Jus INTRA meransang sel-sel otak dan menstabilkan hormone. Minat untuk belajar akan bertambah, mudah mengingati dan memahami apa-apa yang dipelajari. Insya Allah mutu pelajaran anda akan cemerlang.
Ahli Sukan dan Pekerja Berat
Anda akan dapati tenaga anda bertambah kuat dan bekerja dengan penuh bersemangat. Di sukan Olimpik, ramai ahli sukan yang berjaya didapati mengamalkan Jus INTRA setiap hari kerana ianya bebas dari steroid / bahan kimia ataupun dadah.
Yang Berumahtangga
Anda akan dapati hubungan anda suami interi lebih mesra dan bertenaga (faham-faham sendiri le!!). Ianya memperbaiki mereka yang menghadapi masalah tenaga batin. Peluang untuk menambah cahaya mata terbuka luas.
Pesakit
Tidak kira berapa lama ianya telah dihidapi sama ada kronik atau tidak, dengan izin Allah swt, Insya Allah anda akan sembuh walaupun keputusan ujian doktor menyatakan tiada ubat untuknya.
kami sebagai pengguna dah masuk botol ke6 skrg..sgt2 berpuas hati dgn produk ini..
terima kasih intra..:)


Remove...

korang ingat x entry aku yg semlm..Pengakuan Berani Mati sorg Remaja tuh??ala baru je sgt lg post aku tuh...last post utk semlm..blog remaja tersebut dah remove..mybe tertekan sbb rmai sgt yg kutuk2 dia sbb dia berani dedahkn yg dah kehilangan "dara"..entah la dik oi..kamu terlalu muda dan terlalu jujur yg memakan diri sndiri..

Mendung

arini aku sampi awal kt opis..punch card kul 7.56 sedangkan waktu kerja start kul 8.30..mendung je bandar ipog pg nih..mybe sbb baru lps hujan awal pg td..i like cuaca yg camni sbb skrg ni panas sgt la..rsa bahang je kalo keluar opis nih..tp arini awal pg lg dah hujan..hope mood kerja aku xsemendung cuaca kt luar sana..:)

Pengakuan Berani Seorang Remaja..Moga Kamu Mendapat Hidayah...

actually aku nak share blog ni dkt FB tp xboleh nak share lak..so aku post je dkt Blog aku nih..aku terbaca ttg blog budak ni pun melalui blog geek in the pink..tersentap aku bila bca blog budak nih..antara percaya dgn tidak pengakuan yg dia buat tuh..berani siut dia buat pengakuan yg dia bukan lg dara..kalo xsilap aku budak ni baru 15 tahun kot..xpasti la pulak sbb aku baru je terjah blog dia..dgn jujurnya dia mengaku yg dia dah xvirgin..dan dia dah pun terjumpa mamat yg hilangkan dara dia tuh...what???terjumpa mamat tu??apa ke pelik dik oi..kalo kna rogol buat la report tp dia leh sound yg dia terjumpa mamat yg pnh hilangkan dara dia tuh..haishh sgguh berani kamu dik..apa2 pun harap dik mendapat hidayah dr Allah..buat kesimpulan awal pun xder gunanya mybe awak tu masih lagi remaja..belum kenal erti hidup ni sbnarnya..ni blog remaja tersebut...klik

Wednesday, 8 June 2011

demam kenduri kahwin..

last weeks balik kedah coz nk attend byk sgt knduri kahwin sedara dan kawan2 rapat..paling byk jemputan on 4 Jun 2011..balik keje jumaat tuh trus get ready tggu hubby balik keje..dah ckp kt en somi kalo xlarat balik lps subuh sabtu tu je tp dia ckp ok balik malam ni jugak..so ikutkan je lah..kitaorg bertolak dari umah dh kul9 malam..byk juga kereta malam tu mybe smua cuti so pakat2 balik kg..tp jalan ok je berjalan lancar tnpa sebrg halangan..tepat 12.15 smpi kg..sgt rindu sama tok dan ayah..si budak 2 org tu pun ada kt kg..sapa lg kalo bukan anak pakcik aku @ my lovely cousin..danial dan humairah..msa aku smpi diaorg baru ja tidoq so aku kejutkn jugak sbb aku belikan oblong burger msa otw balik tuh..so bangun la jugak dalam keadaan mamai tuh..
esok pagi2 lg dah keluar dgn suami g basuh My Red yg dah semggu xmandi tuh..kasi kilat skit..then trus g cari wedding gift utk my fren Farah..budget nak gerak ke rumah knduri kul 11 pg tp delay jugak smpi kul 12..hihi biasa la kan janji melayu..1st knduri yg kitaorg pegi kt Hutan Kg umah sedara..2nd kenduri umah pak long yen kt taman PKNK adik bongsu dia kawen..lps situ smpi 1.30 then gerak ke majlis my fren kt dewan taman nuri..wedding farah bersama 2 lagi pasangan iaitu kakak n adiknya..kak zam dan dik jet..3 org skali naik pelamin..we all kwn2 smua dh jnji kul2 nk jumpa kt wedding farah ala2 mini reunion gitu..tp xrmai pun yg dpt dtg kul 2..ye lah kn byk sgt knduri that day..tp xpe la ada jodoh kita jumpa ye kwn2 smua..yg dpt jumpa time tu jaja n suami,chik n suami,sarini n family suaminye xde ke kuantan,najib n isteri..hermm tu je kot..yg lain junior2 je yg dh lupa nama...ha sorg lg nizam daud..lama btl xjumpa die..last jumpa time sekolah menengah dlu je..pengantin aritu sgt lah cantik.farah lak jarang sgt nk tgk muka dia makeup2 ni so bila dah makeup tu mmg cantik sgt..



Steamboat at Shabu Shabu

Malam sebelum ke Teluk Batik aku,Suami + Erna (SiL) ke Lumut umah my Sil Ija..en somi ada hal skit kt Lumut..lps settle kerja smua kitaorg ke Shabu Shabu Steamboat kt Manjung...Shabu Shabu ni mmg femes kt manjung..sbb harga yg ditawarkan sgt2 la murah..byr pada satu hrga makan berkali2 sehingga termampu makan..aku leh katakn yg "makan sampi muntah"..kitaorg kesana rmai 7 dewasa 2 kanak2..masuk je kesini sgt lah pening nk memilih makanan sbb terlalu byk..ada yg xtermakan..dan byk juga pic2 yg si erna snap..korg tgk la  betapa byk pilihan makanan kt situ..boleh makan berulang ulang kali..cuma satu shj..kalo xhabis dia timbang so korg kna la bayar yg xhabis tu..100gram yg xhabis tu kna bayar RM5.00..so baik korg makan smpi habis ye..
jom layan pic2 kt bawah ni..

ni zon seafood..


ni zon BBQ..terbaek lah



udang/ketam/lala fresh2 belaka



zon goreng tepung sotong/udang/ayam dll..nasi n mee2 goreng pun ada














ni la rupa bbq yg sgt awesome itu...kambing/daging/ayam..
selamat menjamu selera..
actually by lg pic yg si erna xsnap..
antaranya lg yg ada kt situ ialah:
..zon aiskrim..
..zon minuman..
..zon ABC..
..zon sayur-sayuran/cendawan yg pelbagai jenis..
..zon Buah-buahan dan pencuci mulut lain spt dadih/kek dll..


teluk batik again...


cerita ni dah lama kot tp xkesah la kan..sbb aku baru ada msa nk story mory kt sni..lbh kurang 2mggu lbh dah berlalu..22/5 aritu aku with Family In Law ada short vacation ke Teluk Batik..msa 31/4 aku dh ke teluk batik dgn family aku..ada aku story dekat entry yg lps..so skrg time ber vacation dgn FIL lak..semua org ada kecuali my Brother in Law n Abah..Abah ni mmg jrg nk ikut kitaorg jln2 nih sbb abah xbrapa sehat nk jln2 nih..so kita2 org je lah yg pegi..MIL siap masak2 dlu utk kitaorg,xpayah nk beli2 mkn kt luar ktanya..semestinya my Mil tu mmg camtu..suka sgt masak makan2 utk anak menantu dan cucu2 yg tersyg..kitaorg lepak Teluk Batik smpi ptg..sgt best suasana aritu sbb angin sepoi2 je..en suami mandi manda dgn anak2 buah..dlu zaman aku muda2 mmg layan habis la mandi manda ni tp sejak2 dh kawen ni mood tu dah kurang..tgk je org mandi dr jauh..byk juga pic2 kitaorg kt sna..so layan je lah ye..xder ada idea lak nk story mory panjang2 nih..


en somi + anak2 buah








ini budak kaki posing..SiL


Akasia...

Cerita yg menjadi siulan skrg ni xlain xbukan slot akasia "Nora Elena"..skrg ni kalo boleh nk cepat2 sampi umah sbb nak layan ini cerita..minggu pertama cerita ni aku sndiri pun xtau kewujudannya..masuk mggu ke2 baru tertgk..bila dh 1st time tgk jatuh cinta dah so layan smpi skrg la..en suami yg sgt2 xsuka citer2 cinta mengarut ni punlayan..hehe..mmg nora elena berjaya buka pintu hati suami saya yg keras tu...cerita2 novel nih mmg aku layan sbb aku ni dlu pencinta novel2 melayu..tp sejak dah kawen ni baru beli 1 je novel sbb en suami xsuka..so hobi yg lama2 dlu dh terkubur la..hanya novel2 lama jd koleksi..dalam cerita nora elena ni sgguh bertuan nora elena sbb dpt suami yg super duper romantis..sure rmai girl2 kt luar tu yg impikan suami yg mcm Seth Tan tu kn..tp kalo ada pun tak 100% mcm Seth Tan tu la..sbb apa nk tau x??sbb Seth Tan tu hanya ilusi penulis..kalo btl2 ada pun hanya boleh d bilang dgn jari..apa2 pun layan ini cerita..Terbaek..

busy...

dah la blog ni sepi..sgt bz dgn rutin harian hnya sempat berFB shj..byk cerita2 yg nk di story mory kt sni cuma masa ja yg xbrapa nk senang..maaf pada sesiapa yg jengok2 kt sni tp entry lama shj yg terpamer..maaf ye..ada masa nti sya update cerita2 yg lepas dn terbaru ye..

Monday, 16 May 2011

WESAK...

benci la ingatkn cuti arini tp bos ckp kna keje..sakit hati betul la..paling sakit hati lg bila en suami lak yg cuti kali nih..bukan main lg offer aku ajak g lumut arini umah adik dia..eksyen tul bos dia bg cuti bos aku x..tp xpe yg pntg arini en suami hantar keje..kalo x mmg dtg sendiri je..lps hantar keje trus dia g lumut dgn kawan dia..cuti pun keje gak...bgs2..jgn lambat balik sudah..kul4 aku hbs keje arini..kalo dpt gaji tripple ok la jugak..ni jgn harap la..bodoh punya bos..benci tul..

cuti time...

ini cerita sudah basi..tp ada aku kisah ke..hihi..aku nk gak story mory kt sini sbb ni blog aku kn so suka hati la nk letak entry yg dh basi pun..:)..bukan cerita apa pun..just nk story mory ttg cuti 1mei yg lps..sebelum tu nk bgtau gak yg 1mei tu harijadi my beloved daddy..yg ke 50Tahun..so sekali harung la celebrate besday ayah..29/4 lagi ayah,pakcik makcik n anak2 diaorg dh smpi ipoh..jumaat ptg tu lagi dh smpi..so mlm tu baru planning mna tempat nak pi jln2..sabtu tu dh nak start jln2 dh tp en suami saya lak kerja..so kami ja la yg g picnic..


sabtu 30/4..


destinasi yg kami tuju "teluk batik"..sebabkna sampi pun dah hmpir kul 11 so trus cari pot n makan..bekalan mmg aku buat awal2 pg dari rumah sng..sbb anak2 pakcik aku nih makannye memilih..baik masak apa yg diaorg nak mkn sng skit..kalo x mmg xder nye dorg tuh nk makan..menu aku pun ringkas je ikut selera tekak budak2 tu la..sambal tumis telur goreng dgn ayam masak kicap je..pastu aku buat bihun goreng dgn sandwish..smpi sna yg paling excited nk terjun laut for sure la 3 org anak pakcik aku..so abahnye layankn je la..yg paling kelakarnye si adik danish..baru nk masuk 4 tahun..mulut pot pet pot pet tp takut mandi laut..dia takut ombak.kejap je abah dia bawak trn dah ajak naik..lastly dia dok je dgn aku kt bwh pokok smbil tgk mama, abah, abang dgn kakak dia mandi..kelakar la danish..mula2 bukan main excited..last2 takut..aku xmandi bukan takut ok..sbb aku mmg xsuka air laut..sbb takut kulit gelap...dah la aku xbrapa nk cerah..oh tidak..dgn panas teriknya time tuh..xsanggup la..dalam kul 2 camtu diaorg naik terus mandi salin baju kitaorg g Lumut plak..jln2 kt lumut+marina wing..snap2 gambar then 4.30 bertolak balik..tp xbalik ipoh lg singgah Bota umah family in law dlu...lps maghrib baru balik ipoh..


ahad 1/5


seawal 4.30pg dah bgn siapkn bekalan utk arini punya trip..dah siap masak smua kejutkn budak2 mandi seawal 6pg..sebab target 7pg dah mula bertolak..si kecil danish pun excited buka mata je tnya "kita nk pi mna pulak abah"..semangat tul nk jln2 ye..pandai lak tu siap ckp nk pi makan "soberi" ka..target bertolak awal tp terlewat gak skit 7.30 bertolak ke cameron..around 9.am dh smpi tanah rata..time tu mmg lengang giler lagi cameron..ikut hati mmg xnak naik cameron cuti umum nih sbb dh sedia maklum 4sure jem punya..disebabkn lengang kami trus ke ringlet nk tgk ladang teh..lps snap pic segala bagai nk naik semula ke tanah rata dan brincang..oh my god..dah mula jem..dr ringlet nk ke brincang jem 3jam++..super stress..my daddy dah pening kepala..en suami lak buat2 cool..mmg azab kalo naik cameron time cuti umum..kereta dah bau hangit..moral of the story xyah la naik cameron time cuti umum..pegi je hari mggu biasa tenang dan lengang..hrga barang time tu xyah ckp la mmg mahal dr hari biasa..nk mintak kurang pun ssh..sudahnya kami smpi rumah dah hampir maghrib..sepatutnya kul4 ptg dah boleh smpi umah..

Wednesday, 11 May 2011

Hospital....

seawal 8 pg dah sampi opis.masuk keje 8.30 sebenarnya tp arini nk kna jumpa doctor dlu so kna la dtg awal skit.lps je punchcard trus g hospital yg 2minit je dr opis nih.sampi je hospital uhh mak ai rmai betul org..ingat dh awal dtg org xde la rmai sgt..nak tggu klinik panel buka lama sgt kul 10,aku ni jns xsabar nk jumpa doktor.mcm sakit teruk sgt je xnyempat nk tunggu klinik panel buka.ah lantak la rmai pun ramai la aku tggu gak walaupun beza nombor yg aku kna tggu tu hampir 100 org...byk kan???xlama pun aku tggu..sejam je pun..lps tu trus leh jumpa doktor..dah settle jumpa doc dpt la ubat...part ubat tu yg aku xbrapa nk suka skit..ubat paling aku xsuka ada 2 jenis..satu ubat jenis cecair yg lg satu ubat kna masuk ikut bontot..hahaha..tu la padahnya suka makan sgt pedas2..kang dah dpt "buasir"..naseb baik masih d peringkat awal..dah sakit baru tahu nk pantang..haishhhh..
xdpt la nk mkn pedas2 lg lps nih..paling baik aku arini xmintak MC dkt doc...mls lak nk MC sakit sikit je xjejas kesihatan pun..budak opis ni skit beria suh aku amik MC..suka hati aku la nk MC ke x..suka hati je nk bg akunye rekod xcantik ye..xmo lah aku..kang xpasal2 lambat lg aku dpt comfirmation later..dah la tiap2 bulan ada rekod MC nih..hope aku dpt telan ubat2 yg aku xsuka tu dgn jayanya..aku lebih suka telan yg jenis tablet punya..senang masuk mulut terus telan dgn air masak xder la nk rsa pahit ke masam ke ubat tuh..ni ubat cecair mmg perit skit nk telan..demi kesihatan aku gagahkn jua..caiyok2..ok dah tata..

Tuesday, 10 May 2011

Sepi...

dah lama blog ni sepi je..
maaf la xsempat nak update..
sedangkn byk sgt yg xsempat nk publish..
tersimpan dlm draf..
later aku update ye..
sian kamu blog..
sian juga teman2 yg tertggu2 isi blog..
buat ain..
tggu ye..

Tuesday, 12 April 2011

tinjau...

sehari dua ni adalah hari tinjau blog2 yg buat tutorial..
maksud aku tutorial nk update blog..
sbb aku ni masih xpandai nk edit2 blog
sbb tu aku punya blog cam lintang pukang..
hehe..kepada bloggers yg buat tutorial tu thanks ye..
korg smua mmg sgt baik hati..

Sunday, 10 April 2011

Kerja Amal...

Ratu Mak Nyah buat kerja amal..

Ya Allah
apa la nk jadi...
baru beberapa hari lps aku share 
1 link ttg miss malaysia nih..
aku share link ni dkt FB saja..
lgpun sudah rmai yg dah share ttg ni..
rsanya dah tersebar luas kt malaysia nih..
harini baru aku tgk masuk paper..
bertambah2 la tersebar seluas2 alam..
yg xboleh blah tu jwpan mereka "Buat Kerja Amal"

astaqfirullahalazim..

pertandingan tu sndiri dah tau haramnya cukup jelas..
ni nak pulak ckp kta buat pahala "kerja amal"
dari zahirnya sndiri dah tahu org2 mcm ni di laknat oleh Allah..
dalam hadis pun ada sebut

"Rasulullah S.A.W melaknat lelaki yang menyerupai wanita
dan wanita yang menyerupai lelaki"

so dah jelas rsanya dengan hadis yang cukup JELAS itu..
so xperlu lah nak ckp yg U all nak buat kerja amal..
Malu rasanya bila pertandingan seperti itu dah terjadi di Malaysia..ingatkn Thailand ja yg iktiraf org2 mcm tu..

mohon la pihak2 yg bertanggungjawab atasi dengan segera
supaya kes2 mcm ni xjadi lagi lps nih...

Mohon Allah S.W.T jauhi kami dari Kemurkaan MU...
Amin..

Friday, 8 April 2011

komunikasi

rasa best plak ada dua loqhat dlm satu rumah..
sorg cakap kedah sorg ckp perak+kL
tu la bahasa komunikasi aku dgn suami..
mula2 dlu ssh jugak suami nk trima
sbb dia kta org kedah ckp laju
padahal aku rsa biasa saja
tp skrg
suami dh mula pandai ckp kedah
walaupun kdg2 bunyi lawak skit..

MAHARAJA LAWAK

naper la lambat sgt start maharaja lawak..10 malam..
selalunya time2 camtu mata aku dah makin layu
tapi tahankn juga demi MR
yg penting nak tggu part "JOZAN"
sememangnya tidak menghampakan..
"NABIL" pun best juga..
habis je part "JOZAN" trus masuk bilik..
yg lain mls dh nak tgk sbb xtahn mengantuk..
so en suami layan sorg2..
sedap2 tidur en suami kejutkn..
semata2 nak ckp sapa yg tersingkir..
dialog lebih kurang camni


suami: yang..cuba teka sapa terkeluar mlm ni??
isteri: mna la tau..amir kot..
suami:salah..bukan dia..
isteri: habih tu sapa??
suami:teka la lagi..
isteri: ala xmau la teka2??cepat la habaq mengantuk ni..
suami: NABIL terkeluaq..
isteri:hah!!!(trus segar bugar mata nih)biaq betoi abg nih..
ok pa dia perform mlm nih..ish kesian kt dia noh..
suami:ha tu la abg pun terkejut gak..sian syang sebab abg tipu ja..hahahahaha
isteri:cheh..buat lawak plak tgh2 mlm ni..ada gak nk kna tokak satgi..


haish...
tu la suami saya..
xkira siang atau malam..
suka sgt nak mengusik..

kosong..

apa la nk jadi..
sepanjang minggu ruangan ini kosong..
konso tanpa sebrg pengisian..
mood berblogging semakin berkurangan..
mybe terlalu sibuk dgn urusan kerja..

Wednesday, 30 March 2011

breakfast+lunch

series aku dh jemu dgn makanan2 di sini..
maksud aku makanan2 yg dijual area opis ni..
hari2 ngadap makanan yg sama saja..
quit boring okeh..xsukenye..
pagi2 breakfast tgk benda yg sama
rsa lak hermmm xboleh blah..
aku masak lg sedap..(perasan jap)
tp kdg2 je sempat nk buat breakfast
hari yg xsempat kna la ngadap yg dijual..
tghari pun sama..
dah naik jemu tgk makcik tu jual menu yg sama
tukar la skit makcik menu2 tuh
time camni mula ingatkn alor star
kalo kt sna super duper best..
byk lak pilihan..
smpi mata naik juling nk pilih..
haishhh..
so pg2 td bangun awal skit..
siapkn bekalan utk aku dgn suami..
menu very the simple okeh..
nasi putih+sambal tumis bilis+telur dadar..
so misi membawa bekal ke tempat keje arini..
sebabkn aku dh bosan tempiasnya kna juga dkt suami..
dia pun aku bg bawa bekal jugak..
hihi..merangkap breakfast+lunch..

sejuk

sgt sejuk..
bila sejuk camni
mata mula la nk pejam
nak tidur.....
tp kt opis lak..
kalo kt umah time2 camni..
comfirm masuk bilik tarik selimut
zzzzzzzzzzzz