Wednesday, 30 March 2011

breakfast+lunch

series aku dh jemu dgn makanan2 di sini..
maksud aku makanan2 yg dijual area opis ni..
hari2 ngadap makanan yg sama saja..
quit boring okeh..xsukenye..
pagi2 breakfast tgk benda yg sama
rsa lak hermmm xboleh blah..
aku masak lg sedap..(perasan jap)
tp kdg2 je sempat nk buat breakfast
hari yg xsempat kna la ngadap yg dijual..
tghari pun sama..
dah naik jemu tgk makcik tu jual menu yg sama
tukar la skit makcik menu2 tuh
time camni mula ingatkn alor star
kalo kt sna super duper best..
byk lak pilihan..
smpi mata naik juling nk pilih..
haishhh..
so pg2 td bangun awal skit..
siapkn bekalan utk aku dgn suami..
menu very the simple okeh..
nasi putih+sambal tumis bilis+telur dadar..
so misi membawa bekal ke tempat keje arini..
sebabkn aku dh bosan tempiasnya kna juga dkt suami..
dia pun aku bg bawa bekal jugak..
hihi..merangkap breakfast+lunch..

sejuk

sgt sejuk..
bila sejuk camni
mata mula la nk pejam
nak tidur.....
tp kt opis lak..
kalo kt umah time2 camni..
comfirm masuk bilik tarik selimut
zzzzzzzzzzzz

Monday, 28 March 2011

comfirm..

sabtu ni comfirm tok buat kenduri kt kg..
so jumaat ptg lps kerja trus balik kedah..
xsabarnya nak balik kg..
xsabar jugak mau jumpa my Uncle..
yg pntg souvenier dr Jepun..
Teruja okeh..

Friday, 25 March 2011

Durian....

dulu aku sgt tidak suka ini buah..
sebut je durian comfirm nk trmuntah..
bau dia yg buat aku xtahan..
pernah cuba mkn tp mesti muntah
dunno why...
dapat lak suami yg mmg kaki durian
aduhai nak buat camne kn...
dia yg aku syg..
lps setahun kawen baru blajar2 mkn durian..
tp aku nk durian yg wrna kuning isinya..
yg warna putih tu mcm xboleh nk masuk je..
skrg xpayah suh mkn..
aku sndiri yg request kt en suami..
semlm lps dia amik aku keje
kitaorg terus ke pasar malam
perghhh byk betul durian2 tu..
sgt teruja okeh..
en suami nk beli yg longgok je
3biji sepoloh hinggit..
ckp kt hubby takut buah tu busuk je..
then pilih yg 3biji 20 hinggit..
pakcik jual tu ckp

"rupa xelok hati baik..mcm tu la jugak dgn buah ni..isi dlm elok"

dah nama pun penjual durian kn..
sure la dia super mahir..
siap buka skit kt kepala durian tu.
pergh isi cantik dia gak yg tekan isi tu..lembut..
okeh pakcik xyah ckp byk2...
kira jadi lah beli..20 hinggit je kn..
bukan 50 hinggit pun..
smpi je umah trus suh hubby buka itu raja buah..
ssh tul nak buka..
bila buka jer..perghhh isi cantik2 lak tuh..
trus capai satu..
:
:
:
:
:
:
:
oooo mak ai..isi dia keras doh..
sgt kecewa..nak nangis je rsa..
xpe2 ada lg 2 biji belum buka..
so en suami kna buka smua..
:
:
:
:
:
arghhhhh super duper kecewa..
sbb smua isi mangkor (bhsa org perak)..
benci la..
benci la..
benci kt pakcik tu..
sbb meniaga dgn cara menipu..
dia dah tahu isi tu keras tau..
sbb nye bahagian yg dia tekan tu mmg keras
xlembut pun..pandai dia menipu..
tp kan..salah kitaorg gak..
sepatutnya kitaorg sndiri
yg tekan isi tu tgk btl2 lembut ke x..
haishhhh tp nak gak ckp pakcik tu pandai..
pandai menipu..
xbaik tau pakcik menipu ni..
xpe lah pakcik..
duit 20 hinggit tu anggap la kami sedekah ye..
sian lak kt pakcik jauh2 dtg nak meniaga kan..
xpe kitaorg boleh tanam pokok durian sndiri lps nih..
buat peniaga2 durian..
berniaga lah dgn hati yg ikhlas ye..
xbaik tipu2 pelanggan ni..
nanti ssh nak dpt rezeki..

rindu...

dah hampir semggu blog xberusik..
haishhh nyah la kau habuk2 yg melekat kt cni..
g main jauh2 k..arini aku nak bersihkan skit habuk2 kt blog nih..
dah sebulan xbalik kedah..
hati sudah rindu sama my grandmum..
planning 1/4 mesti balik kg..
hope jd la majlis doa kesyukuran tu..
rindu juga sama si danish yg mulut xtahu diam tuh..haishhh
juga rindu sama abah si danish a.k.a my beloved uncle arip..
dah 6 bulan xjumpa sejak dia ke Jepun tahun lps..
ohh xsabarnya mau balik kedah...
cepat la masa berputar..

Sunday, 20 March 2011

Mentor

cakap bab mentor ni aku agak lambat mengikuti mentor..
masa mggu 1st pengenalan mentor2 tu aku tgk part awal je
part yg lps2 tu aku xtgk dah..sbbnya aku layan "Trilogi Cinta"
msa 2nd Konsert pun aku tgk smpi kul 10 mlm jerk..
tp malam td aku layan smpi habis..
sebabnya aku nak tgk si Salma perform
sbb rmai yg ckp suara dia power..
lg power dr dia punya Mentor..Erra Fazira..
aku tgk 1st perform si Salma ni kt You Tube..perghhhh
mmg meremang habis..sedap siut..
so mlm tadi mmg aku xsabar nak tgk live dia kt Mentor..
mmg best la..lagu yg dia bawa lg best dr si Erra bwa..
dah mcm lagu Salma pulak aku rsa..
bab kata suami aku..
"Erra nyanyi pun xsedap camtu"
yang mmg betul..apa2 pun layan je la lagu dia nyanyi ni..

mmg best la..hope dia lah Juara Mentor 5..


masak memasak di hari minggu

part paling suka bila hari mggu menjelma..
bukan apa..sbg isteri yg bekerja
hari mggu la hari nak masak utk suami
hari2 lain masak juga tp simple2 je..
byk mkn kt luar dr masak..

sabtu haritu aku halfday keje.
balik je keje terus ke tesco sorg2..
misi mencari bahan2 utk memasak..
menunya biasa saja "Nasi Ayam"
sepanjang berkahwin belum pernah buat nasi ayam utk suami
ni 1st time dia nak rsa "nasi ayam" air tangan aku..

pukul 6ptg dah siap masak semua
tggu En Rizuan balik makan je..

sampai je umah dr luar en rizuan tegur
"wangi nye bau..makcik sebelah umah ni masak apa ye"
huh..saje nk main2 kn aku..(xyah makan jap lg)..
lps mandi smua trus makan..

suami.."nasi ni letak apa lg??makan nasi saja pun dah sedap nih"
isteri...senyum sengih2 kembang hidung "hah baru mkn nasi..xrasa yg lain lagi"..(budget bagus)
suami.."ish sedap la xmcm nasi ayam org jual kt luar nuh"
isteri.." ha ni resipi rahsia woo"..(konon rahsia la sgt)..hihi
suami.."boleh bukak kedai makan nih"
perghhhhhh nak puji pun agak2 la..perut dah lapar sedap segala la..
haishhhh..yang penting hati berbunya2 bila tgk suami laju je mkn..

Ahad..
pg2 lg ajak suami pi pasar nak cari bahan2 nk masak..
kt pasar ikan2 n sayur2 fresh skit..
so kami ke pasar Batu Gajah lebih kurang 8KM dr umah..dekat je
sampai je sana yg pntg breakfast dlu..
breakfast kt luar sbb aku malas nk masak pg2 td..hihi..
misi pertama harus cari itu "petai"
ada petai baru leh cari brg2 lain..
ok jumpa petai..
menu utama harini en suami request smbal tumis petai..
dah beli smua bahan2 aku nampak ikan talapia merah..
wah lama xmkn ikan tu..beli la seekor..besar jugak..
tetiba en suami request lg nk mkn sup kambing..
okeh bos..beli je..arini kita masak habis habisan..
sampi je umah teruskn misi aku..
menunya..
1) Sup Kambing
2) Sambal tumis petai+udang+sotong
3) Ikan Talapia Merah goreng berlada
4) Kailan Ikan Masin..
ha tu la menu aku utk hari ahad..menu tghari+mkn malam sekali..
sepanjang aku kahwin ni en suami sgt suka apa yg aku masak..
tp xpnh nak memuji..tp aku tau dia suka,,(kan abg kan)
tp utk ari Ahad yg istimewa ni ada satu kejutan..
en suami .."naper syg masak smua sedap2 ar??syg letak apa??"
isteri...dgn muka yg hairan.."letak air tangan la" hihi
en suami.."mmg boleh buka kedai nih"
haha..lawak2..dah dua kali suh aku buka kedai makan..
ohhh tidak hubby..syg bukan master cheff..masak utk family shj..

tp cam xbest kan entry aku citer je xder pun pic2 menu aku tu kan..
actually mmg smua pic2 masak memasak tu dah snap..
cuma kable nk transfer pic2 tu hilang mna tah..
so pic2 akan d upload kemudian..
nanti dah upload jgn termuntah lak ye tgk..
hihi..
ok tata..

Friday, 18 March 2011

Mereka yang Hot

aku masih baru dlm dunia penulisan blog ni..
tp aku sudah lama mengikuti mereka2 yg super duper hot..
bagi aku mereka2 ini mmg superb..
dah lama aku layan blog2 diaorg..
antara yg paling lama aku mengikuti ialah seperti Lyyna Jay..klik
aku mengikuti perkembangan dia msa dia anak dara lagi..
dah lama dah aku rasa..
aku knal dia pun melalui zaman Friendster dlu..
mmg super gorges dia ni..
dah ada anak kembar pun..
dah setahun anak2 dia yg super comel..

blogger lain yang aku kerap singgah seperti Cik Epal..klik
Cik Epal ni mmg sgt lah femes dikalangan blogger2 yg terkenal
ikon muda mudi dlm berfesyen terutamanya yg berhijab la..
mmg layan je bca blog cik epal ni..

Mat Gebu klik
sapa yg tak kenal abg mat gebu kita nih..
paling suka jengok blog abg mat nih..
sbb aku dah jatuh hati dgn masakan2 dia
bagi korang2 smua yang masih belajar memasak tu
rajin2 la korang jengok blog abg mat nih..
mmg otomatik korg pun aku jd pandai masak
thanks abg mat (mcm abg mat bca je blog aku nih)..hihi
sbb ilmu abg mat sgt berguna utk saya..
i love cooking to...

satu nama lagi yang bg aku sgt besar..
dia la sumber aku utk mulakn dunia blog ni
dlu sebelum aku jumpa blog dia ni
aku hnya suka kunjungi blog org je
aku sndiri xde idea pun nk berblog..
lps je aku jumpa blog ni..
trus aku jatuh hati nk berblogging..
siapa xkenal dgn Abg Ben Ashaari klik
mmg fames giler abg ben nih..
xtahu nak ckp la betapa femesnye dia nih..
baik hati lak tuh..
suka kongsi2 tips n mcm2 lg la ttg nak berblog nih..
sbb bca entry2 dia la yg aku semngat skit nk berblog.
xkisah la aku xada follower yg rmai pun..
dan xkesah juga kalo Abg Ben xtahu pun pasal blog kecil aku nih..
yg penting aku suka Mereka2 Yang Hot ini...




love u so much...

tima kaseh buat suami tersayang..
sgt suka dgn jam tangan baru itu..
berjaya juga abg buat kejutan ye..
thanks..
sesungguhnya masa itu terlalu berharga buat kita..
love u hubby so much..
syg sgt dgn jam tangan "casio" itu..

13/03/2011

2011...mcm xcaya ja tahun ni aku dh beralih ke angka 29THN..
rsanya mcm baru semalam mencecah umur 20thn..(perasan jap)
tahun depan 2012 angka akan bertukar ke angka 3 pulak..
this year lah paling byk dpt besday wish kt FB..
thanks kwn2 smua..syg kamo...
harap 2011 akan memberi lebih makna dlm hidup ini..
amin..

bersawang....

sejak seminggu ni mood nak menulis blog sgt lah kurang..
bukan kekurangan idea
cuma otak xboleh nak berfungsi dgn sempurna..
mybe sbb xbrapa sehat
dah hampir 2 mggu d serang batuk dan badan rsa sedikit letih..
kesian ini blog bersawang jadinya..
actually byk sgt citer2 yg lps
yang nak d story kan kt sini....
hanya suka berblogwalking sepanjang minggu lepas..

Sunday, 13 March 2011

Hantaran

lepas habis exam mummy in law ajak g Jalan Kuala..
nak cari dulang hantaran dgn brg2 hantaran..
so ikut saja lah aku pun nk bli gak brg2 aku..
kitaorg pergi ber5..
hubby,aku,sis in law n hubby nya & mak
smpi jln kuala pun dah maghrib
so sggah solat d petronas dlu..
lps solat baru g bli brg..
dah siap bli brg smua trus nak g mkn
aku nak blanja diaorg Radix FC
dah smpi RFC ayamnya hbis lak
so pegi KFC je la..
kebetulan esok 13.3 my besday..
blanja la dorg skali..bukan slalu pun..:)

Exam..

Hope aku lulus la
apa2 pun tggu je result..
kalo xlulus camne??
terpaksa la amik lg skali..
huhu

kenduri kahwin..

arini jiran sebelah rumah kenduri kahwin anak dia
so sebagai jiran of coz la depan umah kita jd pot diaorg kan..
so aku xkisah la nama pun hidup berjiran kan..
awal2 pagi lagi bangun bukak gate sng diaorg nak guna hall kitaorg
nak guna air ke apa ke kan..sbb diaorg nk basuh pinggan mangkuk.
tlg buka gate je yg lain xtolong pun..hihi..
kalo kt kg dah meriah tlg menolong nih..
kt cni dah pkai katering xde pun jiran2 yg tlg menolong..
termasuklah aku..aku tlg makan je tghari tu
sebelum aku g exam..

suamiku..

pagi sabtu aritu seperti biasa rutin aku mesti siapkn sarapan pagi..
en suami suka bwa bekal sarapan kt tmpat kerja..
so pg2 aku dh bgn siapkn koewtiaw grg..
dah siap masukkn smua bekalan dalam bekas..
en suami pun siap mandi smua..
tetiba tgh aku ampi baju dgr en suami ckp
"abg malas nak p kerja"..
yes..yes...itu sudah bgus..
sbb en suami sya cukup susah nak amik cuti..
boleh hantar saya g exam ye tghari nanti..
syg kamoo wahai suamiku..

Thursday, 10 March 2011

beli Al-Quran online..

Saya sudah terima kiriman pagi tadi dan sangat berpuas hati dengan tafsir Al-Quran tersebut dari segi kualiti, pemahaman ayat serta penyusunannya. Terima kasih dan saya sangat berpuas hati dengan servis anda.
buat teman2 yg baca blog ni kalo berminat boleh lah klik link kt bawah tuh..
banyak pahala yang kita dapat dengan membaca Al-Quran
moga hidup kita semua lebih diredhai dan penuh dgn keberkatan..
amin...

QURAN TERJEMAH PER KATA ASBABUN NUZUL + TAFSIR

Kelebihan Tafsir Quran Per Kata

Tafsir umum yang ringkas, bukan sekadar terjemahan, disusun berdasarkan kata per kata dari setiap ayat al-Qur’an
Mudah dibaca dan difahami, baik secara terpotong-potong kata per kata atau pun secara ayat per ayat.
Disusun dengan merujuk kepada buku-buku Tafsir yang mu’tabar
Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul, iaitu informasi tentang keadaan dan latar belakang turunnya setiap ayat.
Dilengkapi juga dengan terjemahan.
Sesuai untuk dijadikan hadiah buat yang tersayang

Beli Sekarang Ye !! Thanks - Klik Di Sini.



Wednesday, 9 March 2011

Untuk Renungan Bersama

Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya... 

Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?
Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.




Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.
Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”
Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.




Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”
ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.




Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.
Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.

Batuk.....

dah baik demam..batuk pulak menyerang
haishh sgt risau kalo kna batuk ni..
pengalaman yg lepas2 kalo dah kna serang
mau mkn masa sebulan baru baik..
hope kali ni batuk cpt la baik..

Tuesday, 8 March 2011

ayam penyet + tutti fruity...

tima kaseh en suami sbb layan nafsu en isteri..
lps p klinik berdating di ayam penyet..
order mcm rmai ja nak makan..
padahal berdua ja..
1st time mkn kt ayam penyet..
hidangan mmg aku bg 1st class..
sedap doh..ayam goreng dgn daging dia sgt lembut rangup dan sedap..
en suami sgt suka sup daging dia..mmg mabeles habis..
request suh aku buat sup sedap2 camtu..
ok baik..(ceh mcm tau ja dia punya resipi)
aku paling suka tempe+tauhu goreng..sedap habis..fresh lagi..
next time budget lbh kita mkn lagi ye suamiku..hihi..
pic byk tp dlm hp suami..so kna tggu pic di entry akan dtg..

dah kenyang kt ayam penyet meronggeng ke..
Tutti Fruity..desert time..
dah lama ngidam nk mkn..baru tercapai..
so sis pyna akak dah dpt TF..:P
tp dik jgn jeles tau sbb kitaorg punya cuma 19.90 jer...
next time leh g mkn lg..
overall aku lg suka original flavour dia..
yg lain rsa cam aiskrim jer..

Demam...

selasa 8/3..baru lagi d bulan tiga aku dah MC..
demam lagi bulan ni..
last month pun mc sehari sbb demam jugak..
haiyoo..keja blum cmfirm..mc dah berduyun..
tghari tggu en suami balik g klinik..
lps g klinik mkn ubat trus baik demam..
apa lg..ronggeng mak limah ajak en suami dating2..
hihi...
menghabiskn duit..

takziah

salam takziah buat nadia atas kehilangan puteri yang di tunggu2 selama ini..
hope nadia tabah dan kuat dalam mengharungi dugaan ini..
terharu bila dgr berita kehilangan org yg di kandung selama 6 bulan lbih..
puteri kesayangan anda berdua nadia aqibmenanti di syurga..amin...

Thursday, 3 March 2011

Email

pagi2 td check email..
dapat satu email
tak tahu percaya ke tidak
yg lebih mengetahui hanya Allah S.W.T
kalaupun betul kita sbg hamba
perlu tingkatkan amal ibadah..
sekadar untuk pengajaran mungkin..
kt bawah ni email yg aku dpt

"Cuba kira... 1Ramadan  pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam   pertengahan bulan ramadan iaitu  hari jumaat 15 ramadan  dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika dok bagitau pada 21-12-2012 planet X akan lintas mai kat bumi ni) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu........ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita   tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal calender islam 2012

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".


Tutti Fruity...

cakap bab TF ni dah lama ajak hubby tp alwaz bz
xpe dia ckp nanti g mkn kt ayam penyet skali..
huhu best nye tp bila tu lum tau lg

tapi malam td dapat call dr my sista in law 
nak bg i jeles coz dia baru lps pegi bertutti fruity ni
owh sgt jahat ye kamu wahai adek..menci lah..
tp kan nak gelak kuat2 kt my adeks sbb g mkn xnak tnya kakaknya dlu
padan muka kau dik..sapa suh amik smua flavour yg ada tuh
sian kamu..ini bulan ikat skit itu pewut ye.
nak sgt bertutti fruity smpi kna byr satu cup RM30+++...
owhhhh sgt kesian kamu wahai adek...
tu la nak sgt bg akak jeles...:P

gaji....

arini dah 3hb..masa bersuka ria sbb dapat gaji
tp yg bestnye lupa lak arini dah gaji
haishhhhhh..
syukur sbb gaji bulan lps masih berbaki+ada simpanan skit..
semua ni rezeki dr Allah..amin..
malam ni nak blanja suami makan..
belanja mkn pasar malam..hihi

ok tata..

Tuesday, 1 March 2011

Johor Bahru

planning bulan March nk p JB..
hope planning ke JB menjadi bulan ni
kalo bukan bulan march maybe bulan April
hope planning menjadi..
last aku pi JB tahun 2007 kalo xsalah la
masa tu kakak my BFF ain kawen
tu kali ke2 aku ke JB
1st time pi masa zaman study dlu dgn kwn2 kolej
dah lama dah
org paling suka tentulah en suami
sbbnye dlm byk2 negeri hanya JB dia belum sampai
siap nak g singapore lagi
tp tu smua hnya planning
last year ain dtg Kedah
this year ain tggu kitaorg dtg JB ye..

wajah baru...

ni crita mlm tadi punya..
mlm tadi bergabung tenaga dgn en suami mengubah susun atur rumah
walaupun masing2 letih balik keje tp kami uasahakn juga
planning nak susun atur ni dah seminggu yg lalu
tp asyik bertangguh saja
jadi mlm td kna siapkan juga..
ni smua gara2 mengintai2 sofa di cavenzi lps raya cina aritu
kononnya nak intai2 je tp terbeli pulak..
huh lebur duit simpanan..bekenan punya pasal.
terbeli L-Shape Sofa+Kabinet Tv+Shoe Rack
sbb perabot baru tu la kna susun atur semula rumah.
mlm td bermula dari dapur ubah semua kedudukan kabinet & Fridge
meja makan pun kna transit ke dapur jugak..
so dapur yg agak luas dah nampak crowded
tp suka dgn view yg baru nih..
kusyen lama plak kna move kebahagian tgh skit
yg balance terpaksa transfer kt porch dekat aku punya "mini garden"
"mini garden" yang belum buat air terjun lagi..
so new sofa n kabinet off coz letak kt ruang utama..
skrg ruang tgh di tambah dgn meja komputer
sng nak berinternet smbil tgk tv
seblm ni comp kt dlm bilik..
rupa ruang tamu rumah +dapur sudah crowded..
kt bawah ni cth pic sofa+kabinet
source from internet..
.
.
.
.
.


aku suka set yg simple..
TQ en suami..:)

breakfast

pagi2 lagi dah bangun siapkan breakfast utk en rizuan..
menu utk pagi ni "bihun goreng" je..
di sebabkan malam tadi kami mkn buah je 
jd pagi2 ni kna la masak menu yang agak berat utk suamiku..
sian dia nak buat keje berat..
en suami xbreakfast kat umah tp tapau..
kami mmg jarang breakfast sama2 pagi2 ni masing2 bawak bekal ke opis..
kt umah just minum secawan milo panas je..